Plantation Rum

Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan de bästa romproducenterna i Karibien, samt Syd- och Centralamerika och den franska producenten Maison Ferrand, som noggrant väljer ut den bästa rommen från respektive producent. Rommen mognadslagras i produktionsregionen och skeppas sedan över till Frankrike för den slutliga förädlingen.

Alexandre Gabriel, ägaren till Cognac Ferrand, hittade för många år sedan några gamla fat med rom av varierande ursprung. Den extraordinära komplexiteten och mognaden, som rommen visade efter några års lagring, gjorde Alexandre nyfiken. Han ville lära sig mer om skillnader mellan regioner och ”terroir”, ett ord fransmän använder för ursprung och växtplats. Jordmån, råvara, framställning och klimat är exempel på hur terroir präglar slutproduktens karaktär.

Fram tills rätt nyligen konsumerades den lagrade rommen av konnässörer som köpte den från firmor som specialiserat sig på exklusiva kunder. Den användes också för att ge mer kvalitet åt rom baserad på Rhum Industriel. Alexandre började buteljera rom med geografisk ursprungsbeteckning och årgång. Varumärket Plantation Rum var fött! I dag använder man sig av destillat från minst åtta regioner: Trinidad, Barbados, St Lucia, Jamaica, Grenada, Guyana, Nicaragua och Panama. Utöver årgångsrom producerar man också så kallade blends, av destillat med olika ålder och ursprung.

Programpunkter